Savo atradimais medikus šokiruojantis P. Claytonas: trys maistinės medžiagos gali mus išgelbėti nuo daugelio ligų ir senėjimo
Informacijos šaltinis
Lietuvoje viešėjęs vienas garsiausių Europoje
sveikatinimo mokslininkų, mitybos specialistas prof. Paulas Claytonas tikina,
kad vos keli pokyčiai šiuolaikinėje mityboje visuomenėje lėtinių ligų sumažintų
iki 90 proc., valstybės biudžetą sveikatos apsaugai – 30–40 proc., o žmonės
gyventų ilgiau sveikesni ir daug lėčiau sentų.
P.Claytonas taip pat yra D.Britanijos Vyriausybės vyresnysis mokslinis patarėjas, Maisto ir sveikatos forumo „Royal Society of Medicine“ Didžiojoje Britanijoje pirmininkas, mitybos ir mokslinių tyrimų vadovas „Food, Brain & Behaviour“ institute Oksforde, kelių knygų autorius.
P.Claytonas taip pat yra D.Britanijos Vyriausybės vyresnysis mokslinis patarėjas, Maisto ir sveikatos forumo „Royal Society of Medicine“ Didžiojoje Britanijoje pirmininkas, mitybos ir mokslinių tyrimų vadovas „Food, Brain & Behaviour“ institute Oksforde, kelių knygų autorius.
–
Karjerą pradėjote farmacijos srityje, tačiau dabar esate priešingoje
stovykloje. Nusivylėte?
– Mano šeima iš kartos į kartą yra mokslininkai. Mano
senelis buvo garsus fizikas, mama – pirmoji pasaulyje genetikos studijų
mokslininkė, o tėvas konsultavo Sovietų Sąjungos vadovą Nikitą Chruščiovą, kaip
atstatyti komunizmo nuniokotą šalies žemės ūkį. Mano proprosenelis yra
Dmitrijus Mendelejevas, sukūręs cheminių elementų lentelę. Taigi aš buvau
auginamas būti mokslininku ir praktiškai neturėjau pasirinkimo.
Taip atsidūriau Edinburgo universiteto Medicinos mokykloje.
Tai buvo geriausia medicinos mokykla Didžiojoje Britanijoje, o aš tuo metu
buvau geriausias jos mokinys. Turėjau tapti farmakologu, kuris dirba su
vaistais, bet nutiko taip, kad įsimylėjau veterinariją studijuojančią merginą
ir dėl jos pradėjau lankyti jos paskaitas.
Šiose paskaitose buvo kalbama apie mitybos svarbą gyvūnų
sveikatai. Man pasidarė labai įdomu, bet kai paklausiau savo dėstytojų, kodėl
jie neskiria dėmesio mitybai, buvau paprašytas nekelti problemų.
Vis dėlto nuo tada pradėjau domėtis, kaip maistas veikia
žmonių sveikatą. Manęs nedomino bendra mityba, nes tai nėra tikslus mokslas, aš
pradėjau tyrinėti maisto farmakologiją. Nebuvau pirmasis, kuris tai darė, bet
buvau vienas pirmųjų. Šioms studijoms skyriau visą savo laisvą laiką.
– Kas
yra maisto farmakologija?
– Ji tyrinėja maisto biochemiją – kaip maisto ingredientai
veikia žmogaus organizmą, jo metabolizmą. Kuo labiau gilinausi, tuo aiškiau
darėsi, kad maisto farmakologija yra daug labiau pajėgi padėti žmogui įveikti
sveikatos problemas nei vaistai. Perskaičiau visas knygas šia tema. Tačiau iš
skirtingų šaltinių atėjusi informacija buvo tokia įvairi, kad sukėlė mano
galvoje sąmyšį.
Norėdamas susisteminti informaciją, pradėjau rašyti. Iš
pradžių gimė straipsniai, vėliau atsirado knyga, kuri tapo pagrindiniu maisto
farmakologų vadovėliu. Tai buvo seniai ir kai dabar aš ją vartau, suprantu, kad
ne viskas yra joje teisinga.
–
Domėjotės Anglijos Viktorijos laikų gyventojų mityba. Kodėl?
– Norėjau patyrinėti, ar maistas, kuriuo žmonės maitinosi
prieš kelis šimtus metų, jiems turėjo tokį patį poveikį kaip ir mums dabar. Man
padėjo labai garsi istorikė. Pasirinkome su ja 1850–1895 m. istorinį tarpsnį.
Tai Viktorijos laikų vidurys. Šio laikotarpio populiacija tiesiog labai
detaliai aprašyta.
Mes atradome, kad nors žmonės neturėjo tiek ir tokių
modernių vaistų kaip mes dabar, gyveno lygiai taip pat ilgai ir net 10 metų
ilgiau nei mes išgyvendavo sveiki, be lėtinių ligų.
Išsiaiškinome, kad jų mityba buvo priešuždegiminė. Tai
labai svarbu, nes dabar mes jau pripažįstame, kad lėtinį organizmo uždegimą
sukelianti šiuolaikinė mityba – daugelio degeracinių ligų, pavyzdžiui,
Alzheimerio, demencijos, vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų priežastis.
– Ką
gi valgė Viktorijos laikų žmonės?
– Prieš atsakydamas į šį klausimą, noriu atkreipti dėmesį,
kad, patyrinėjus jų mirties priežastis, matyti, jog tik 10 proc. jų mirdavo nuo
vėžio, širdies ir kraujagyslių bei kitų lėtinių ligų, o visi kiti mirdavo
tiesiog nuo senatvės. Šis skaičius labai svarbus, kadangi paklausus
šiuolaikinių kardiologų, kiek žmonių turi paveldėtą polinkį sirgti širdies ir
kraujagyslių ligomis, jie pasakys – 10 proc. Tą patį skaičių nurodo ir
onkologai, paklausti apie paveldėtą polinkį susirgti vėžiu.
Taigi jeigu visa populiacija maitintųsi maistu, kuris
padeda išsaugoti ilgaamžiškumą, sirgtų tik tie, kurie turi genetiškai užkoduotą
polinkį ligai. Tai reiškia, kad apie 90 proc. ligų, kuriomis serga šiuolaikinė
visuomenė, galima išvengti. Taip, skaičius drastiškas, bet mūsų įrodymai, kad
tai tiesa, yra labai stiprūs. Jie publikuoti moksliniuose žurnaluose.
Grįžtant prie klausimo, kas Viktorijos laikų žmonėms
išsaugodavo gerą sveikatą, atsakyti nėra paprasta, nes nėra vieno veiksnio.
Tačiau yra trys pagrindiniai mitybos aspektai.
Pirmasis –
labai nedidelis riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6 santykis jų mityboje
(atitinkamai 1:2/2,5).
Antrasis
komponentas – daug polifenolių, kurie turi priešuždegiminį poveikį, turintis
maistas. Senovės žmonės polifenolių gaudavo apie dešimt kartų daugiau nei mes.
Polifenolių yra augaliniame maiste, ypač prieskoniuose, tačiau mums sunku jų
gauti pakankamai, nes mūsų maistas labai pasikeitęs. Kadangi Viktorijos laikų
žmonės buvo fiziškai labai aktyvūs, jie suvalgydavo nuo 3 iki 7 tūkstančių
kilokalorijų per dieną (apie 10 porcijų arba kilogramą augalinės kilmės
maisto). Mes šiandien augalinio maisto suvalgome apie 300 gramų.
Tačiau svarbiausia, kad vaisiai ir daržovės pasikeitę.
Sukurtos jų rūšys, kurių vaisiai ir daržovės daug didesnės, daug gražesnės, bet
turi daugiau cukraus ir daug mažiau polifenolių.
Šiandien vaisiai yra tokie saldūs, kad pavojingi diabetu
sergantiems žmonėms. Pavyzdžiui, razinose tiek cukraus, kad jos prilygsta
saldainiui. Anksčiau taip nebuvo. Paragaukite laukinių vynuogių – jos daug
mažesnės, ne tokios saldžios ir turi daugiau polifenolių, kurių mūsų maiste
sumažėjo 90 proc.
Dar viena problema, kad mes valgome daug perdirbto maisto,
turinčio savyje ingredientų, kurie papildomai skatina organizmo uždegimą.
Trečias
dalykas – 1–3,1–6 beta–gliukanai, be kurių imuninė sistema negali teisingai
funkcionuoti, didesnė tikimybė įvairioms alergijoms vystytis. Jų yra mielių
membranose. Anksčiau šios medžiagos būdavo visuose vaisiuose, fermentuotoje
duonoje, visur. Tačiau 1950 m. situacija kardinaliai pasikeitė, kadangi alaus
pramonė įvedė mikrofiltraciją, kepimo industrija pakeitė duonos kepimo technologiją,
o sintetiniai augalų auginimo būdai pavertė mūsų žemės ūkį sterilia zona. Taigi
natūralios mielės mūsų aplinkoje išnyko.
– Ką
gi daryti, jeigu šių medžiagų nebėra net natūraliuose maisto produktuose?
– Iš tiesų labai nebrangu jomis papildyti maistą. Šios
medžiagos neturi skonio, todėl gali būti integruotos į bet kokį maistą ir
drastiškai sumažinti lėtinių ligų skaičių.
Jei tai būtų padaryta šalies mastu, sveikatos apsaugai
skirtas biudžetas galėtų sumažėti 30–40 proc. Trys iš keturių ligoninių galėtų
būti uždarytos, būtų nereikalinga pusės onkologijos centrų ir tiek daug
gydytojų. Žmonės, aišku, vis tiek mirtų, bet senuoju būdu – senatvėje nuo
infekcijos, kas yra labai greita ir pigu.
– Kaip
pats žmogus gali sau padėti šioje situacijoje?
– Reikėtų gyventi kaip Viktorijos laikų žmogui (juokiasi -
15min), t. y. būti fiziškai labai aktyviam. Jie kasdien nueidavo apie 10 km ir
visą dieną dirbdavo aktyvų fizinį darbą. Mums reikia nueiti dar daugiau, nes nesame
tokie aktyvūs. Kasdien reikia valgyti riebią žuvį ir po 10 porcijų augalinio
maisto. Aš bandžiau taip gyventi tris mėnesius. Jaučiausi labai gerai, bet
tuomet neliko laiko dirbti. Grįžti atgal neįmanoma, todėl reikėtų paieškoti
kitokio sprendimo.
Mano manymu, paprasčiau savo mitybą papildyti tam tikromis
medžiagomis. Tačiau problema ta, kad dauguma maisto papildų yra labai blogai
pagaminti, todėl reikia daug išmanymo, prieš perkant būtina gerai pasidomėti jų
sudėtimi.
Turiu patirties su 10–20 tūkst. pacientų, kurių gyvenimo
kokybė, pavykus maistinių medžiagų pagalba sustabdyti lėtinį uždegimą,
pasikeitė dramatiškai. Lėtinės ligos ne tik sustoja vystytis, yra atvejų, kai
grįžtama į geresnę būklę. Pacientų poreikis vaistams pasidaro mažesnis ar jų
net visai nebereikia. Mes matome, kad senėjimo procesus galima pakreipti
atgaline eiga.
Pavyzdžiui, mano kraujo spaudimas toks, koks buvo
devyniolikos, tokie pat geri ir mano refleksai, šimtą metrų nubėgu taip pat
greitai, kaip būdamas studentas, o atšvenčiau 68-tą gimtadienį. Taigi nors ne
visi, bet dauguma senėjimo procesų gali būti sustabdyti.
– Į ką
atkreipti dėmesį, kad minėtų riebalų rūgščių santykis būtų teisingas?
– Reikia atkreipti dėmesį į dvi rūgštis – EPA ir DHA, kurių
yra dviejuose šaltiniuose – dumbliuose ir alyvuogėse. Ne veltui Viduržemio
jūros dieta laikoma labai naudinga – joje valgoma labai daug alyvuogių ir jūrų
gėrybių. Aš manau, kad sumiksavus žuvų taukus su alyvuogių aliejumi, gautųsi
mišinys, turintis labai teigiamą poveikį mūsų sveikatai.
–
Taigi nesiūlote grįžti į natūralų ūkį, bet naudotis mokslo atradimais?
– Aš manau, kad papildyti maistą naudingomis medžiagomis
šiais laikais yra praktiškiau. Aišku, galima gyventi savo ūkyje ir auginti sau
maistą, bet tai nepraktiška ir sunkiai įgyvendinama.
– Kaip
greitai galime pajusti teigiamą maisto poveikį?
– Neseniai publikavau straipsnį, kuriame pateikiau įrodymų,
kad šafranas veikia lygiai taip pat gerai depresiją kaip antidepresantai. Jis
suveikia per dvi valandas.
Beta–gliukanų pagalba alergiją galima sumažinti ar
padidinti imunitetą per 36 valandas. Kai kuriuose riešutuose yra medžiagų,
kurios gali pašalinti per dvi–tris valandas. Ir svarbiausia, kad maistinės
medžiagos neturi šalutinio poveikio kaip vaistai. Taigi problema, kaip
padaryti, kad visuomenė būtų sveikesnė, jau nebėra mokslinė, o politinė.
–
Kodėl Jūsų siūlymai vis dar lieka neišgirsti?
– Farmacijos industrija, aišku, nedžiūgauja dėl šių
atradimų, teigiančių, kad vaistas yra maistas. Vaisto sukūrimas yra toks
brangus, kad neapsimoka sukurti vaisto, kuris iš tiesų gydo, užtenka, kad jis
tik apgydytų, palaikytų būklę ir jį vartoti reikėtų visą gyvenimą.
Bet jeigu maisto kompanijos imsis iniciatyvos ir gamins
maistą, kuris ne griauna, o palaiko žmogaus sveikatą, farmacijos kompanijos
pradės nykti. Tas maistas būtų vos apie 5 proc. brangesnis.
Deja, šiuo metu netgi įstatymai neleistų jo siūlyti kaip
gydomojo. Kodėl? Įstatymų leidėjus taip pat veikia farmacijos kompanijos.
Šiuo metu maisto
pramonės įtaka žmonių sveikatai yra neigiama. Tereikia labai mažų pokyčių, kad
tai pasikeistų. Tam reikia tik politinės valios pakeisti tam tikrus įstatymus,
kurie atstovautų ne farmacijos kompanijoms, bet visuomenės interesui išsaugoti
žmonių sveikatą.Informacijos šaltinis
Komentarai
Rašyti komentarą